Weboldal-programozás

Egy weboldal hatékonyságát nagyban befolyásolja a programozási eljárás. Fontos tényező a tiszta és szabványos programozás! Egyik nagyon fontos szempont a kompatibilitás eszközök, böngészők, operációs rendszerek és böngésző verziók között.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megnézik az elkészült weboldalt kedvenc böngészőjükben és ha azt látják amire számítottak, akkor úgy ítélik, hogy a weboldal megfelelően működik. Pedig amit ott látnak, az csupán a jéghegy csúcsa. Az esztétikai szempontokon túl sok további tényezőn múlik az, hogy az elkészített weboldal megfelelően teljesít-e a keresőkben és a konkurenciával szemben szemben.

További fontos szempontok a gyors betöltődés, a gyors és rugalmas működés, az optimalizált erőforrás kihasználás. Mindez nem csak a felhasználói élményt növelik, hanem a keresőkben kapott helyezést számos ilyen szempontok is befolyásolják. Márpedig egy weboldal elsődleges szerepe, az új látogatók megszerzése; majd kialakításának, tartalmának és működésének köszönhetően a látogató megőrzése. Ezzel elérkeztünk a SEO témához.

A weboldal hatékonyságát meghatározó munkafolyamatokat lelkiismeretesen elvégezheti egy programozó, vagy el is hanyagolhatja azokat. Többnyire ez, vagyis a ráfordított idő határozza meg egy weboldal elkészítésének költségét és egyben élettartamát, hatékonyságát.

Fontos még megjegyezni a programozással kapcsolatban, hogy számos keretrendszer létezik (Joomla, Wordpress stb). Ezek a keretrendszerek gyorsan telepíthetők és ingyenes vagy fizetett sablonok felhasználásával (templates), viszonylag kevés munkaórával, tetszetős weboldalak hozhatók létre. Csodák azonban nincsenek. Az ilyen rendszerek sok kompromisszumot és rendszeres karbantartást követelnek. Elterjedtségükből kifolyólag számos biztonsági rést tartalmaznak (vírus támadásoknak vannak kitéve), melyeket legfeljebb folyamatos rendszerfrissítésekkel korlátozhatunk. Ezeket a rendszereket a tárhelyszolgáltatók sem szeretik (mivel jellemzően elavult állapotban támadások áldozatai lesznek) és középtávon a weboldal tulajdonosa is belátja, hogy weboldala elavulttá válik és továbbfejlesztési lehetőség híján, viszonylag rövid időn belül új weboldalra lesz szüksége.

Ezért ajánljuk szívesebben az egyedi fejlesztésű weboldalakat, melyek minden szempontból jobban teljesítenek, biztonságosabbak és továbbfejleszthetőségükből kifolyólag hosszabb életűek. Mindemellett feljebb említett Joomla!, Wordpress és hasonló rendszerekkel is dolgozunk, mert gyakran erre van igény. Fontos azonban, hogy a megrendelő tisztában legyen azzal, hogy milyen árazásért mire számíthat.